De BN verslaving van Nederland

Tilburg, 09 november 2008, Sara

Wie kent ze nou niet: de overbekende BN’ers, oftewel de overbekende bekende Nederlanders. Ze behoren tot mijn ergenis groep en velen met mij, geloof ik. Eigenlijk mag ik dit niet schrijven, want ik studeer Journalistiek en ik hoor de BN’ers te koesteren als ik school moet geloven. Het probleem met deze mensen is dat ze een bepaalde air over zich hebben. Ze menen dat ze heel belangrijk zijn en allemaal even mooi. Dat ze belangrijk zijn is wel het geval, iedereen kent ze namelijk en ze zijn overal terug te zien in televisieprogramma’s, je hoort ze op de radio, je leest over ze in tijdschriften, je ziet ze terug in reclames, goede doelen draaien op ze en zelfs op straat kom je ze soms tegen.

Het is de houding van BN’ers die me irriteert, maar ook de houding van mensen tegenover BN’ers. Iedereen kent alle namen en zodra ze in een programma zitten of in een film deelnemen, valt dit desbetreffende programma of de film onder de categorie: goede kwaliteit. Nou, ik kan je vertellen, de film ‘Alles is Liefde’ hoef ik niet te zien, alleen al om Paul de Leeuw.

Er worden 1 of 2 BN’ers in een programma gestopt en iedereen is tevreden, want nu is het programma pas echt leuk. Waarom moeten ze overal in zitten, vanwege hun kwaliteiten??! Henk Jan Smits bijvoorbeeld, hij zat in X-factor, Idols, Popstars en So you wannabe a Popstar als jurylid en onder andere bij ‘Het beste idee van Nederland’ was hij presentator. Hij heeft vast wel wat kwaliteiten, hij is in ieder geval kritisch, maar waarom nou steeds dezelfde? Niet echt geloofwaardig, vind ik. Sommige programma’s draaien alleen maar om de BN’ers, zoals Dancing with the stars of Surviving Nature. Waarom doen ze dit, om jaloezie of onzekerheid te kweken, zo van: kijk, ook deze BN’er is fantastisch, jij als burger stelt niets voor? Is het nou echt nodig dat we ons continu af gaan meten aan de zogenaamde voorbeeldige BN’er? Oké, logisch misschien, dat BN’ers worden uitgebuit, maar WAAROM VINDT IEDEREEN EEN PROGRAMMA PAS ECHT LEUK ALS ER ZO’N KUT BN’ER IN ZIT????????!!

De BN’ers worden opgehemeld en zeker op de opleiding Journalistiek wordt er veel over ze gepraat. Ik vraag me af wat voor kwaliteiten deze mensen nou eigenlijk hebben? Waarom zijn ze BN’er geworden, omdat ze er goed uit zien misschien? Om hun vlotte babbel? Of gewoon om de connecties die ze hebben?

Het mag dan zo zijn dat ik niet zoveel meekrijg van die ‘wereld’, ik totaal niet ben opgevoed met persoonsverheerlijking en er dus ook geen barst van snap, maar er zijn meer mensen die er zo over denken als ik.

Waar halen ze in godsnaam de arrogantie vandaan om te doen alsof Nederland van hun is en iedereen op de knietjes moet voor hen: Praise the BN’ers. En dan van die verhalen: oh, ik heb Katja gezien. Oh, echt waaaar joh, wat keitof (we zijn in Brabant). Ja en weet je, ze is echt heeeeel arrogant...

1 opmerking:

N21 zei

Alles is liefde is toch echt een aanrader!